Radiostyrd helikopter med 6 kanaler – Radiostyrd helikopter

Radiostyrd helikopter med 6 kanaler

6-kanals radiostyrd helikopter
Det här är fortsättningen på radiostyrd helikopter med 4 kanaler. 6-kanals rc-helikoptrar är vanligtvis ingenting för nybörjaren eftersom det krävs en hel del träning för att lära sig flyga en sådan. Det gäller att ta det lugnt och metodiskt i början.

Alla 6-kanals rc-helikoptrar är singelrotor-helikoptrar, dvs. de har bara ett par rotorblad. Dessa radiostyrda helikoptrar har samma flygegenskaper som hos en riktig helikopter. På en 6-kanals helikopter ändras normalt rotorbladens vinkel när man styr helikoptern vilket gör att man kan stiga och sjunka utan att ändra motorns varvtal. Det heter på engelska collective pitch. Alternativet är fixed pitch och då är vinkeln fast.

En 6-kanals helikopter med fixed pitch är egentligen en 4-kanals helikopter med två extra kanaler för att ändra diverse inställningar medan man flyger. Collective pitch ger mycket bättre flygegenskaper jämfört med fixed pitch, det är dock oftast lite dyrare. Avancerad flygning, t.ex. att flyga upp-och-ner kräver collective pitch.

Det finns även radiostyrda helikoptrar med 7 och ännu fler kanaler. Principen för dessa är exakt samma som för en 6-kanals radiostyrd helikopter. De extra kanalerna gör att man kan ändra diverse inställningar medan man flyger.